HallstavikHallstavik är en tätort i Norrtälje kommun, Stockholms län, Uppland, ca 44 km nordost om Norrtälje, och ca 61 km nordost om Uppsala, belägen där Skeboån mynnar i Edeboviken, mitt i Roslagen. I Hallstavik ligger Hallsta pappersbruk, ägt av Holmen Paper.

Historia

Hallsta var fram till början av 1900-talet, en by gränsande till grannbyarna Tulka, Skärsta och Gottsta. Pappersbruket byggdes på Hallsta bys utmarker, vid Edeboviken[2]. Bruket expanderade snabbt och Hallstavik växte till ett brukssamhälle.

Industri

Holmen Paper är ett affärsområde inom Holmen-koncernen och en av de ledande tillverkarna av trähaltigt tryckpapper i Europa med pappersbruk i Norrköping, Hallstavik och Madrid. Koncernen äger också skogs-och krafttillgångar.

Sport

Speedwaylaget Rospiggarna kommer från Hallstavik. Hallstaviks speedwaybana heter Orionparken. MK Orion med förste världsmästaren i motocross, Bill Nilsson, som främsta namn håller till på Sipsjöbanan. Hallstaviks GK har en 18-hålsbana strax utanför samhället. I Hallsta IK spelas fotboll, handboll och ishockey. Även innebandy spelas i Hallstavik, då under namnet Midas IBK.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0