Vad ska du göra?

Kollade runt lite på Upplev Roslagen, siten jag tipsade om i föregående inlägg, och här kommer några tips på saker jag tycker är värda att kolla in när du ändå är i Roslagen.

Vikingabyn. Jag har inte varit där på många år nu, men jag gillar det. Absolut värt att se för den som är intresserad av vikingatiden och sådant.

Speedway. Om man inte är intresserad är det väl inte särskilt kul, men annars tycker jag absolut man kan åka till Hallstavik och kolla in Rospiggarna.

American car show. Det absolut bästa vi har i Norrtälje på sommaren, ett av få evenemang men det absolut bästa som finns. Om du känner för det, så missa inte heller efterfesten!


Tips på site

Ännu ett tips på en bra Roslags-site;

Upplev Roslagen!

Intervju med Johanna

Vart bor du, och hur länge har du bott i Roslagen?
Jag bor i Norrtälje nu. Innan bodde jag i Rimbo som också ligger i Roslagen. Jag har bott här i hela mitt liv (22 år).

Varför valde du att flytta hit (om du är inflyttad)?
Jag har som sagt bott i Roslagen hela mitt liv så det var väl inget direkt val att flytta hit, däremot har jag ju valt att bo kvar här därför att jag trivs väldigt bra.

Trivs du här? Varför/varför inte?
Jag trivs här för att det inte är för stort och inte heller för litet. Det mesta finns inom rimligt avstånd (såsom Stockholm och Uppsala) samtidigt som man har nära till havet och naturen.

Vad anser du är det bästa med Roslagen?
Den fina miljön.

Och, vad anser du är det sämsta?
Alla vallfärdande stockholmare på sommaren.

Planerar du att bo här länge?
Ja, jag vill gärna bo här så länge jag kan eller tills jag känner för att flytta.

Vad tycker du fattas här?
IKEA.

Har du någon speciell favoritplats i Roslagen?
Jag tycker om Ekebyholm och Rånäs för att det är mysigt och vackert samtidigt som det finns några kulturella gamla byggnader som Mörby Slottsruin och Ekebyholms slott. Sen älskar jag Norrtälje för det är en perfekt storlek på en stad enligt mig. En liten stad som har det mesta och det den inte har är det ändå relativt nära till.

Vilket är ditt bästa minne härifrån?
Jag har väldigt många bra minnen härifrån så det är svårt att välja ett. Men ett av de bästa minnen jag har är när jag och mina föräldrar cyklade ut på en av de små landsvägar som finns i närheten av Rimbo och hade piknick. Det var väldigt mysigt.


Norrtäljes historia

Norrtälje fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf 1622, men redan tidigare hade hamnen varit en utgångspunkt för överfart till Finland och bytesplats för skärgårdsbor och bönder. År 1623 anlades ett vapenfaktori där tyska hantverkare anställdes. Före 1800-talet var fisket en betydande näringskälla för borgerskapet. Norrtälje förlorade med seglationsordningen 1636 rätten till utrikesseglation, vilket sannolikt hämmade stadens långsiktiga utveckling. I augusti 1719 brändes staden av ryssarna. Norrtälje hade på 1770-talet endast ca 700 invånare.

Vapenfaktoriet var stadens ojämförligt största arbetsplats under 1800-talets första årtionden. Efter fabrikens avveckling i början av 1840-talet stagnerade orten. Ett nytt tillväxtskede inleddes under 1800-talets senare del, då en modern industristad växte fram. Men främst är det funktionen som handels- och servicecentrum för Roslagen som har präglat Norrtälje och som utgjort basen för stadens utveckling.

Norrtälje, som växt fram på bägge sidor av Norrtäljeåns mynning, präglades tidigt av fiskerinäringen och vapenfaktoriet, anlagt 1623. Stadskärnan karaktäriseras av ett stadsplanemönster av närmast medeltida typ, med oregelbundna gator och kvarter. All bebyggelse i stadskärnan är dock uppförd efter 1719. Än i dag finns mycket kvar av den småskaliga trästaden. Vid stora torget ligger rådhuset (byggt 1729) och vid lilla torget de Wallinska gårdarna.

År 1844 grundades en badanstalt, och Norrtälje fick med den ett societetshus (revs på 1940-talet) med tillhörande park. Under slutet av 1800-talet byggdes eleganta sommarvillor och ett förnämt hotell sammanbyggt med ett nytt rådhus. Staden fick därigenom en prägel av sommarstad.


Varför jag älskar Norrtälje

Folk undrar ibland varför jag älskar Norrtälje så mycket, och anser att det är det bästa stället i den här delen av landet (ja, det finns ställen i Värmland som slår Norrtälje ganska ordentligt faktiskt). Jag ska ge några exempel till varför Norrtälje är så bra;

- Idyllen. Jag kanske låter som en gammal tant nu, men Norrtälje är verkligen en mysig och charmig liten stad. Jag älskar att gå på stan, och inte bara för att jag gillar att shoppa utan även för att jag älskar alla gamla hus, gränder, byggnader osv.

- Kullerstenen nere på stan. Jag älskar den verkligen. Hade kanske kunnat skriva det här över, men den är värd en egen punkt.

- Att det är en sommarstad. Sommaren här är fantastisk. Visst, sommaren är väl underbar överallt, men skillnad mellan sommar och vinter här är så stor. På vintern är en hel del stängt, det är alldeles FÖR lugnt, det händer ingenting, krogarna stänger ofta tidigare och det är ändå sällan särskilt kul att gå ut (i varje fall långt ifrån lika kul som på sommaren). På sommaren vaknar staden till liv, fylls av turister, Custom bike show, American car show, nattlivet blir betydligt bättre, och allting har öppet.

- Min kvartersbutik. Haha, det är faktiskt en av de bästa sakerna med Norrtälje. För det första ligger den bara några minuter bort, den har öppet till 22 alla dagar (väldigt bra för att vara här) och där jobbar gulliga tanter och snygga killar.

- Pizza! Är det något jag kan så är det pizza, har ätit det i de flesta av Sveriges städer (en liten överdrift bara) och det skiljer sig väldigt mycket mellan olika ställen. I Norrtälje har vi drygt 10 pizzerior, vilket är mycket för en så pass liten stad, och 4-5 ställen gör dessutom väldigt bra pizzor. Ärligt talat, Norrtälje är bäst på pizzor!

- Det är en kuststad. Vem älskar inte kuststäder? Jag älskar i alla fall att bo på Östkusten!

- Det är bra förbindelse. Nu gillar jag ju inte Stockholm, men det är klart det är bra att bo nära en större stad. Dessutom är det ju även nära till Uppsala. Egentligen är det rätt nära till många större och mellanstora städer, vilket är väldigt praktiskt!

- Roslagshälsan. Norrtälje sjukhus är tyvärr inte mycket att hurra för, men sen jag bytt vårdcentral så har jag slutat klaga på vården i Norrtälje. Tur att det finns valmöjligheter!

- Kryssningarna. Jag älskar kryssningar, dock bara dygnskryssningar, och härifrån är det nära till såväl dags- som dygnskryssningar (framför allt dagskryssningarna i Kapellskär och Grisslehamn).

- Naturen. Det är så otroligt fint här, jag skulle inte ens kunna beskriva det. Dessutom hittar man alltid nya ställen runt Norrtälje där man aldrig varit, och där det är så fint att man nästan blir mållös. Kanske har jag blivit gammal, men jag uppskattar verkligen den vackra naturen i Roslagen.

Egentligen borde jag hoppa över det negativa, men det är väl lika bra att jag berättar om det också. Dock måste jag påpeka att jag ändå tycker det är väldigt värt att bo här, ingenting av detta kan få mig att flytta. Så, det negativa är;

- Människorna. Och då menar jag inte det där ryktet om att rospiggar är instängda och lite dryga. Tyvärr är det värre än så. Men självklart finns undantag!

- Det ligger för nära Stockholm. Självklart finns fördelar med det, men jag tycker verkligen inte om Sthlm och önskar att Norrtälje låg nära nån annan större stad istället. Dessutom tror jag Sthlm är förklaringen till alla idioter här; ju närmare Sthlm man kommer, ju flera blir de...

- Att det inte finns flera nattöppna ställen. Vi har Statoil, men det är det enda, och de har dessutom lucka efter midnatt. Min närmsta butik stänger 22, vilket är rätt bra ändå, men skulle gärna se att det fanns nåt mer nattöppet eller åtminstone som stängde senare.

- Affärsutbudet. Visserligen kommer det allt flera butiker nu, men det vore ändå rätt trevligt om det fanns fler.

- Att de försöker göra det till en förort eller lite större stad. Jag vill inte låta som en bakåtsträvare och jag tycker för det mesta att utveckling och förändring kan vara bra, men Norrtälje är en småstad och det är det jag älskar med den. Det är nog det vi alla älskar med den. Varför kan inte någon enda liten stad få vara just så? Jag kan inte beskriva i ord hur besviken jag är över att de bygger sönder staden, framför allt då det mesta de bygger är så dyrt att de enda som kan köpa det är stockholmare.

- Vi har för lite evenemang. Andra städer (framför allt sommarstäder) har festivaler, firandet och alla möjliga roliga grejer. Vi har två; Custom bike show och American car show. Jag älskar det, men det räcker inte. Visst, vi har jazz- och bluesdagar också, men det gills inte riktigt. Det här är ändå en sommarstad med dubbel befolkning på sommaren, lite mer borde det hända!


Norrtälje på 40-talet

Hittade även ett klipp som visar Norrtälje på 40-talet. Till skillnad ifrån klippen från 60-talet, så känner jag knappt igen något alls. Eller jo, ett fåtal saker. Gamla vattentornet som syns i början, socitetsbron (den är dock flyttad sedan dess har jag hört) och vissa byggnader som faktiskt finns kvar. Jag gillar att en del av det gamla Norrtälje är bevarat, en del mysiga gränder och gamla byggnader och sådant.


Norrtälje 1966

Hittade en journalfilm om Norrtälje från 60-talet. Önskar att jag hade fått uppleva den tiden, eller åtminstone kunde åka tillbaka i tiden och besöka 60-talets Norrtälje för en dag eller två. Hur som, otroligt underhållande och idyllisk film som dessutom berättar en del om staden (även om den främst berättar om Norrtälje förr). Enjoy!

Del 1:Del 2: