ÅkersbergaÅkersberga är en tätort i Uppland och centralort i Österåkers kommun, Stockholms län. Antalet invånare uppgick år 2010 till 28 033.

Historia

Tätorten Åkersberga uppstod i Österåkers kommun tack vare järnväg och närhet till Stockholm. I början av 1900-talet byggdes Södra Roslags Kustbana ut och blev en relativt snabb och väderokänslig förbindelse med Stockholm. 1901 byggdes en station på ett gärde som tillhörde gården Berga. För att skilja den från andra stationer med samma namn skyltades den som "Åkers Berga", d.v.s. "Berga i Åkers skeppslag". Senare kom namnet att skrivas med bindestreck och slutligen bildades dagens namn Åkersberga. Företaget AB Åkersberga-Trälhavet förlängde banan med två stationer, Tunagård och nuvarande slutstationen Österskär, områden som bebyggdes med villor. Vid Åkersberga station växte affärer, post, skola och kommunhus fram. Från 1930-talet räknas både Åkersberga och Österskär icke-administrativa tätorter med 286 respektive 277 invånare år 1935. Sedan 1950 anses de båda orterna sammanväxta och utgör då med 1 197 invånare en förort till Stockholm, samtidigt som uppdelningen på icke-administrativa och administrativa tätorter (stad, köping och municipalsamhälle) upphör. Då det kommunala centralortsbegreppet infördes 1971 blev Åkersberga centralort i Österåkers kommun. Åren 1974–1983 var Åkersberga centralort i Vaxholms kommun, för att efter delningen åter bli Österåkers centralort. På 1990-talet byggdes köpcentrumet Skutan ut och genomfartsleden Åkersbergatunneln däckades över. Ytterligare utbyggnadsplaner finns, och det talas i planeringen för första gången om "stadsmässighet", när det gäller den vidare utbyggnaden av Åkersberga centrum.

Postort

Postorten Åkersberga omfattar större delen av fastlandsdelen av Österåkers kommun, utom Österskär, som av gammal hävd har egen postadress.

Kommunikationer

Åkersberga genomkorsas av Roslagsbanan, som har fyra stationer inom tätorten. Från Åkersberga station går bussar till bland annat Danderyd, Ljusterö, och Norrtälje, samt Kista via den nya Norrortsleden.

Åkersberga centrum

Åkersberga centrum är shoppinggalleria, torg och butiker som utgör den centrala mötes- och handelsplatsen i Åkersberga. Huvudbyggnaden består av två sammanbyggda fastigheter vid namn Skutan (1976) och Kajutan (1995) och inrymmer ca 40 butiker. Totalt innehåller centrumet ca 100 butiker. Ägare är finska Citycon och kommunala Armada Fastigheter. På grund av stor efterfrågan och brist på lokaler byggs Åkersberga centrum ut med ca 8000 m² butiksyta. Beräknad invigning var hösten 2008. Utbyggnaden av centrum blev klart den 20 oktober 2010.

Musiken i Åkersberga

Punkmusiken har haft en stor scen i Åkersberga.[källa behövs] Under 1980-talet kunde man på Centralvägen 4 hitta en gammal byggnad som kallades för Pinkruset där ungdomar och folk som gillade punk samlades och hängde och kollade på spelningar. Pinkruset drevs av FMU (Förenad Musik Ungdom), som startades av Kent Blom (Kramp) och Mårten Tolander (Coca Carola). 1992 beslutades det att byggnaden skulle rivas men den brändes ner innan rivningen hann starta. Nu ligger det en cirkulationsplats där.

Nu för tiden står ungdomsgården Bergagården för musiken. Olika musikarrangemang ordnas på vissa fredagar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0